مزوتراپی مو چیست
مزوتراپی مو یک روش درمانی است که با تزریق ویتامین ها، مواد معدنی و مخلوط اسیدهای آمینه مورد نیاز مو به پوست سر انجام می شود. مو جز اولین قسمتهایی است که تحت تاثیر تغییرات داخلی بدن قرار میگیرد و نکته ارزشمندی را که متخصصان مو اذعان دارند این است که به طور کلی جلوگیری از مشکلات مو آسانتر از درمان نتایج حاصل از مشکلات و بیماریهای مو است. در این روش با تزریق مواد مغذی فولیکولهای مو را قادر میسازد تا به راحتی دسترسی به مواد غذایی داشته باشد. با این روش به طور کلی میتوان گفت موهای نازک ضخیم میشود، ریزش مو کمتر میشود و موها درخشانترو قویتر میشود.
آشنایی با پوست و لایههای آن
پوست از سه لایه تشکیل شده که از سطح به عمق به ترتیب به نامهای اپی درم، درم، هایپودرم شناخته میشود. این لایهها هرکدام از این لایهها زیرلایه و ضمائم پوستی مخصوص به خود را دارند.
اپی درم: اولین و سطحی ترین لایه پوستی که از چند لایه سلول مرده تشکیل شده و در عمیقترین لایه خود، یعنی لایه بازال سلولها زایا وجود دارد. در این لایه بازال سلولهای ملانوسیت مسئول رنگ پوست و مو است.
درم: دومین لایه پوست که ضمائم بسیاری را شامل میشود. غدد ترشح کننده چربی، اعصاب محیطی، رگهای خونی و فولیکولهای مو در این لایه وجود دارد.فولیکولهای مو که در مزوتراپی گروه هدف هستند در این لایه در کنار عروق خونی و غدد چربی قرار دارند. در مزوتراپی با افزایش مواد غذایی و خونرسانی به این فولیکول رشد دوباره موها را تحریک میکنند.
هایپودرم : لایه زیرین پوست که چربی زیر جلدی را شامل میشود و در زیر آن لایه smas وجود دارد.
مزوتراپی مو چیست و چگونه اعمال می شود؟
مزوتراپی مو تزریق مستقیم ویتامین ها، مواد معدنی (کلسیم، ید، منگنز، مس، روی، سلنیوم، آهن، پتاسیم)، عوامل مرتبط با لایه کراتین پوست، اسیدهای آمینه و گشادکنندههای سطحی مورد نیاز برای رشد و نمو مو است.مزوتراپی مو برای پوست سر و مو بسیار موثر است. یکی از محبوب ترین کاربردها در زیبایی مدرن در مبارزه با مشکلات مختلف مو محسوب می شود.
مزوتراپی برای رشد مجدد موها برای رسیدن به اهداف زیر انجام میشود:
- تحریک فولیکولهای غیر فعال
- تغذیه فولیکول های مو
- از بین بردن شوره سر
مزوتراپی مو در چه شرایطی نیاز است:
- ریزش بیش از حد مو
- شوره سر
- تلوژن افلوویوم و ریزش موی ناشی از استرس
- پوست سر خراشیده و خشک
- افزایش شکنندگی مو و شکنندگی مو
- کاهش حجم در ناحیه پایه
- آلوپسی آرهآتا ( ریزش موی سکهای )
ریزش بیش از حد مو در شرایطی که دلایل هورمونی و سایر دلایل قابل درمان نداشته باشد یکی از کاندیدای استفاده از مزوتراپی است.
شوره سر در حقیقت لایه مرده پوست سر است که در موها ما میماند. اگر شوره سر زیاد باشد نشان از آسیبپذیر بودن پوست سر است که مزوتراپی در این شرایط میتواند به تقویت پوست و در نتیجه آن فولیکولهای مو کمک کند.
در مواردی که پوست سر به میزان زیادی شوره میزند نیز فرد کاندید مناسبی برای مزوتراپی است.
تلوژن آخرین فاز از فازهای رشد مو است که موها در آن ریزش میکنند گاهی به خاطر استرسهایی مثل مشکلات تغذیهای یا استفاده از محصولات آرایشی بهداشتی نامناسب و یا فشار روانی موها زودتر وارد این فاز میشوند که در این شرایط هم مزوتراپی مو میتواند کمک کننده باشد.
گاهی به خاطر آسیبهای محیطی پوست سر خراشیده میشود و آسیب میبیند، در این شرایط هم مزوتراپی استفاده میشود.
گاهی مو به حد کافی در برابر فشارهای محیطی مقاوم نیست و شکنندهتر از حالت معمول است. در این شرایط استفاده از مزوتراپی توصیه میشود.
نازک شدن موها و کمپشت شدن موها نشان از کمبود مواد معدنی و ویتامینها دارد (در صورتی که بیماری زمینهای وجود نداشته باشد.) و در این شرایط با تزریق ویتامین و مواد معدنی به لایه درم پوست میتوان تا حد زیادی جلوی این کمپشت شدن موها را گرفت.
آلوپسی آرهآتا نیز یکی دیگر از مشکلات پوستی است که مو در زمینه اتوایمون باعث ریزش مو در موهای سر و بدن میشود. در آلوپسی آرهآتا مزوتراپی توصیه میشود.
مواد موجود در کوکتل مورد استفاده در مزوتراپی چیست ؟
در درمان با مزوتراپی هنگام تزریق یک مخلوط از چندین ماده مفید و مناسب برای پوست سر و موها تزریق میشود که پزشک به انتخاب خوب برای هر مراجعه کننده تعدادی یا همه این موارد را استفاده میکند. این مواد به داروها و مواد مغذی تقسیم بندی میشود که به طور خلاصه این مواد شامل موارد زیر هستند.
بوفلومدیل: از جمله داروهایی که باعث اتساع عروق و افزایش خون رسانی به ناحیه درمان میشود.
لیدوکائین: این دارو با اثرات بی حسی و ضد التهابی باعث کاهش درد و التهاب بعد ازخونریزی میشود.
کلسی تونین: یک هورمون طبیعی در بدن که با بهبود خونرسانی و تغذیه فولیکولی به سالم ماندن مو کمک میکند.
VIT B: ویتامین های گروه B که متابولیسم طبیعی را فراهم می کنند در رشد و ترمیم مو موثر هستند.
CU & ZINK: وجود مس و روی در کوکتلهای مزوتراپی از دیستروفی (ضعف) ساختار مو جلوگیری می کند.
برای ریزش موی ارثی باید از آماده سازی های حاوی این اجزا استفاده کرد.
HYALURONIC ACID: در مواردی که بخواهیم برای ریزش موی ارثی از مزوتراپی استفاده کنیم، از اسید هیالورونیک استفاده میکنیم. اسید هیالورونیک – مسئول تغذیه ریشه مو است و رشد مو را تسریع میکند. اسیدآمینهها پایه و اساس مو هستند و به تشکیل الیاف کراتین کمک می کنند.
GROWTH FACTOR: فاکتورهای رشد با افزایش جریان خون در پوست سر فولیکولهای مو را تقویت میکند و سلولها را تحریک به رشد میکند. – جریان خون را در پوست سر عادی می کند، فولیکول های مو را قوی تر می کند.
Coenzyme : وجود کوآنزیم در کوکتلها باعث افزایش تراکم مو در پوست میشود و علاوه بر آن ساختار مو را بهبود میبخشد.
Minoxidil: خیلی مهم است که ماینوکسیدیل در کوکتلهای مزوتراپی وجود نداشته باشد. درست است که ماینوکسیدیل به صورت تایید شده برای رشد موها تاثیر گذار است اما به هیچ عنوان نباید در داخل کوکتلها وجود داشته باشد به خاطر سمی بودن این دارو در سیستم داخلی بدن. استفاده از ماینوکسیدیل فقط برای استفاده خارجی و موضعی مجاز است.
مراقبتهای قبل از مزوتراپی مو
برای اثر گذاری بهتر و عوارض کمتر باید مراقبت های قبل و بعد از مزوتراپی را باید انجام داد. این مراقبت های که در ادامه آورده میشود برای کم کردن عوارض احتمالی است. این عوارض در بعضی موارد میتواند آزار دهنده باشد به همین دلیل بهتر است این مراقبتها را جدی بگیریم.
اولین و مهمترین توصیه این است که هیچ دارویی را بدون مشورت پزشک قطع یا شروع نکنید.
داروهای ضد انعقاد خون: استفاده از داروهای ضد انعقاد رسیک کبودی را در ناحیه تزریق بالا میبرند به همین خاطر توصیه میشود که با مشورت پزشک استفاده از داروهایی مثل آسپرین را به مدت کوتاهی پیش از مزوتراپی قطع کنید.
داروهای ضد التهابی: NSAIDها یا داروهای ضد التهابی که به طور شایع درایران نیز استفاده میشود مثل ژلوفن یا ایبوپروفن هم میتواند خطر خونریزی زیر پوستی را بالا ببرد و احتمال کبودی را بالا ببرد.
سایر داروها و مکملهایی که میتوانند سبب رقیق شدن خون شوند : ویتامین E، جینکو بیلوبا (برای تقویت حافظه)، جینسینگ، خارمرغ، مکملهای امگا3، روغن ماهی، ایبوپروفن، موترین، ادویل، آلو و… هستند.
مصرف الکل: الکل توانایی آسیب به کبد را دارد و از آنجایی که در عوارض سیستمیک مزوتراپی مشکلات کبدی نیز ذکر شده ترکیب الکل و مواد موجود در کوکتل مزو میتواند آسیبهای بیشتری را به کبد وارد کند به همین سبب توصیه میشود پیش از مزوتراپی حداقل تا چند روز از مصرف الکل خودداری کنید. به علاوه الکل احتمال کبودی را نیز بالا میبرد.
سابقه تبخال: از عوارض مزوتراپی بازگشت دوباره تبخال (Herpes reactivation) روی صورت است و به همین سبب توصیه میشود که پیش از مزوتراپی اولا به پزشک خود سابقه تبخال را اطلاع دهید سپس با مشورت پزشک از چند روز پیش از مزوتراپی از پماد آسیکلوویر استفاده شود.
ایزوترتینوئین: استفاده از داروهایی که برای درمان جوش به کار میرود مثل رتینها، رواکوتان یا سایر موارد پیش از مزوتراپی منع مصرف دارند چرا که پوست بدن را بسیار حساس میکنند که در این حالت حتی امکان ایجاد کلوئید نیز وجود دارد.
اسکراب: اسکرابینگها و لایه بردارها پیش از مزوتراپی باعث حساستر شدن پوست میشوند. پوست حساس راحتتر ملتهب میشود و این التهاب شانس به وجود آمدن تیرگی بعد از التهاب (PIH: post inflammatory hyperpigmentation) را بالا میبرد. حتی توصیه میشود از بعضی داروها موضعی که در انی حوزه استفاده میشود مثل AHAها استفاده نشود.
حتما قبل از انجام مزوتراپی یک وعده غذای کامل بخورید تا به خاطر درد در ناحیه تزریق و سایر عوارض آن دچار افت فشار و افت قند نشوید. به زبان عامیانه احساس نمیکند که سرتان سبک شده.
نیازی به گفتن نیست که پیش از مزو پوست آن منطقه را از هرگونه محصولات آرایشی بهداشتی پاک کنید تا ریسک عفونت زیرپوستی پایینتر بیاید.
مراقبتهای بعد از مزوتراپی مو
بعد از مزوتراپی در آن منطقه مقدار قرمزی و تحریک به وجود میآید که نگران نباشید معمولا ظرف چند ساعت از بین میرود.
سعی کنید ناحیه که مزوتراپی شده را ماساژ ندهید یا دستکاری نکنید (مگر در مواردی که پزشک توصیه کرده باشد.)
بهتر است تا 24 ساعت ورزش شدید انجام ندهید.
بهتر است تا 72 ساعت از حضور در سونا خودداری کنید (شامل دوش آب خیلی گرم هم میشود)
بهتر است که تا چند روز بعد از مزوتراپی در برابر نور مستقیم خورشید قرار نگیرید و همیشه به خاطر داشته باشید حتی در روزهای ابری هم از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
برای اینکه تورم (یکی از عوراض شایع در مزوتراپی) جلوگیری کنید بهتر است که از مصرف زیاد نمک و الکل تا چند روز خودداری کنید.
تا زمانی که قرمزی و التهاب در منطقه تزریق وجود دارد بهتر است که از موادی مثل اسید گلیکولیک استفاده نکنید. به طور کلی توصیه میشود که از هیچ لایه برداری مثل سایر آلفاهیدروکسی اسیدها (AHA) استفاده نکنید.
ممکن است حس کنید پوستتان حساس، خشک یا مقداری کم آب شده. این حس در غالب موارد طبیعی است و برای درمان میتوانید از مرطوب کنندههایی که حساسیتزا نیستند استفاده کنید.
به مدت 5 رور از لیزر موهای زائد، الکترولیز موها، اپیلاسیون و هر روش دیگری برای از بین بردن موها در ناحیه تزریق استفاده نکنید.
بعد از مزوتراپی اگر نیاز به آرایش داشتید از محصولاتی استفاده کنید که حساسیتزایی کمتری دارند مثلا بهتر است که از ضدآفتابهای معدنی استفاده کنید.
بهتر است 24-48 ساعت بعد از مزوتراپی از مصرف داروهای رقیق کننده خون یا NSAIDها دور کنید تا اگر کبودی هم در محل تزریق به وجود آمده ادامه دار نشود.
بهتر است در غذای خود فیبر زیادی (مواد غذایی گیاهی) موجود باشد تا اگر مشکلات سیستمیک (مشکلاتی که در کل بدن خود را نشان میدهد) به وجود آمد زودتر درمان شود.
تقریبا تمام مواردی که از مراقبتهای قبل و بعد از مزوتراپی نیاز است در این مقاله آورده شده مگر مواردی که به طور خاص پزشک شما برای شما تجویز میکند.
چند جلسه مزوتراپی مو مورد نیاز است؟
در کلینیک ها و سایت ها تعداد جلسات مزوتراپی را بین ۴ الی ۱۵ جلسه تخمین می زنند که با نظر پزشک و شرایط موی فرد و پاسخ های اولیه وی به درمان، تعداد دقیق آنها مشخص می شود. در کلینیک پوست و مو سی گل، توجه به انجام درمان با کمترین تعداد جلسات مورد نیاز، مدنظر است؛ به همین جهت معمولا مزوتراپی در ۶ جلسه انجام می شود که این جلسات به فاصله ۲ هفته تا ماهی یکبار بر اساس نظر پزشک برگزار می گردند.
پس از پایان دوره درمانی، جلسات تکرار درمان برای حفظ نتایج توسط پزشک به مراجع توصیه می شود. این فاصله بر حسب شرایط شما ممکن است هر دو ماه یا سه ماه یکبار و یا سالی یکبار در نظر گرفته شود.
موارد منع مصرف مزوتراپی مو کدام است ؟
در موارد زیر استفاده از مزوتراپی برای مو یا منع مصرف دارد یا به دلیل اینکه نتیجه آن خیلی رضایت بخش نخواهد بود توصیه نمیشود.
بیماری های انکولوژیک: در بیماران سرطانی استفاده از مزوتراپی به خاطر داروهایی که استفاده میکنند توصیه نمیشود.
دیابت: در کسانی که دیابت وابسته به انسولین دارند مزوتراپی توصیه نمیشود.
سنگ کیسه صفرا
بیماری های عفونی و بیماری های التهابی در ناحیه تزریق: امکان انتقال عفونت به لایههای زیرین وجود دارد.
بیماری قلبی یا دارای محرک قلبی است.
مزوتراپی برای زنان باردار یا شیرده توصیه نمی شود.
بارداری و شیردهی
حساسیت فردی به اجزای کامپوزیت
قاعدگی زنان
اختلالات سیستم غدد درون ریز
تومورهای خوش خیم و بدخیم
عفونت ها
چاقی مفرط و شاص توده بدنی بالاتر از 30 (BMI>30)
حساسیت مفرط به هریک از اجزای موجود در کوکتل
سن کمتر از 18 سال
افرادی که داروهای ضد انعقاد خون مصرف میکند.
سابقه مصرف داروهای قلبی مثل آمیودارونها، هیدرالازین، بلوک کننده های کانال کلسیم، بتابلاکر و…
اخلالات کبدی و کلیوی و ایدز، و سایر بیماریهای زمینهای مثل اختلالات تشنج و بیماریهای خودایمنی مثل لوپوس.
افراد بالای 40 سال که از تاسی آندروژنیک شدید رنج میبرند.
به طور کلی کسانی که از ریزش موی ارثی شدیدی دارند.
مقایسه مزوتراپی و هیر فیلر
هیر فیلرها Hair Filler یکی دیگر از روش های تزریقی درمانی برای تقویت مو هستند. هیرفیلرها نیز با برندهای مختلف و معتبر موجود هستند و شامل ترکیباتی از انواع پپتیدها و هیالورونیک اسید هستند. میزان مواد مختلف در انواع هیرفیلرها تفاوت هایی دارند و می بایست با مراجعه به مرکز و پزشک معتبر حتما از هیرفیلر های معتبر و مورد تایید استفاده شود. در غیر اینصورت علاوه بر احتمال ایجاد عوارض جدی و پرداخت هزینه به نتیجه دلخواه نخواهید رسید.
هیرفیلر نیز از طریق تزریق با سوزن های بسیار باریک به پوست سر تزریق می شود. مواد تزریق شده به مرور در پوست سر منتشر می شوند و به ریشه های مو رسیده و موجبات تقویت و رشد مجدد مو را فراهم می کنند. در حالی که مزوتراپی بیشتر بر قطع ریزش و تقویت و تغذیه فولیکول ها اثرگذار است.
چند جلسه هیرفیلر برای اثرگذاری مناسب است؟
در کلینیک سی گل تلاش بر آن است که درمان با حداقل تعداد جلسات مورد نیاز انجام شود. درمان با هیر فیلر معمولا در ۴ جلسه انجام می شود که فاصله زمانی آن ها از دو هفته یکبار تا ماهی یکبار بسته به شرایط پوست بیمار و روند درمان و نظر پزشک معین می شود. ماندگاری درمان با هیر فیلر از ۶ ماه تا یکسال است و دائمی نمی باشد.
درمان با پی آر پی (PRP)
علاوه بر درمان با مزوتراپی و هیرفیلرها، پی آر پی یا پلاسمای غنی از پلاکت نیز در درمان و تقویت مو مورد استفاده قرار می گیرد. در روش پی آر پی، پلاسمای غنی از پلاکت از سانتریفیوژ خون بیمار استخراج می شود و به پوست سر وی تزریق می شود. ماندگاری پی آر پی، معمولا سالانه است.
چند جلسه پی آر پی مناسب است؟
تعداد جلسات پی آر پی معمولا کمتر از هیرفیلر است و به طور میانگین در حدود سه الی چهار جلسه تزریق انجام می شود. در کلینیک سی گل ، انجام پی آر پی نیز با حداقل جلسات مورد نیاز انجام می شود و معمولا طی ۲ جلسه به فاصله دو ماه تزریق انجام میشود. قابل ذکر است تکرار درمان با پی آر پی معمولا سالانه است و هزینه فرایند تزریق پی آر پی، نسبت به هیرفیلرهای آماده بیشتر است.
جمع بندی
در مزوتراپی، با تزریق مواد مغذی فولیکولهای مو را قادر میسازد تا به راحتی دسترسی به مواد غذایی داشته باشد. با این روش به طور کلی می توان گفت موهای نازک ضخیم می شود، ریزش مو کمتر میشود و موها درخشانتر و قویتر میشود. تعداد جلسات مورد نیاز مزوتراپی و پی آر پی و مزوتراپی هیرفیلر متفاوت بوده و نوع آن بر اساس وضعیت و نیاز موی شما توسط پزشک تعیین می شود. کارشناسان زیبایی کلینیک تخصصی سی گل در کنار شما هستند تا زیبایی را به شما هدیه دهند. جهت مشاوره رایگان تماس بگیرید.